Nøytral (N), varm (W) eller kald (C)? Du har sikkert sett informasjon knyttet til disse begrepene i forbindelse med sminke tidligere, men hva betyr det for deg? Kodene gjelder ikke bare for foundation og concealere, men kan også hjelpe deg med å velge rett leppestift eller blush. Så lenge du er klar over egen undertone vil det være mye enklere å kjøpe nyanser tilpasset din huds individuelle behov.

Hva er undertoner? 

Nøytral, varm og kald er beskrivelser som representerer din huds undertoner. Undertonen i huden er vel så viktig som nyansen på hudens overflate. Undertonen representerer fargen fra undersiden av huden som påvirker hudens nyanse som helhet. 

Nøtrale undertoner har en kombinasjon av kalde og varme undertoner som betyr at de helt fint kan veksle mellom blåbaserte- eller orangebaserte nyanser.

En varm undertone er mer fersken, gyllen eller gul. På grunn av dette vil varmere nyanser se bedre ut på huden. For eksempel oragebaserte rødfarger, korall- og gylne nyanser. 

En kald undertone er ofte assosiert med en hud som hinter mot blått eller rosa, Den beste sminken for kalde undertoner er nyanser som mer blåbaserte rødfarger, rosa eller lilla. 

Hvordan finne din undertone

Her er tre metoder som ofte er brukt for å finne ut av hudens undertone:

  • Blodåremetoden. Begynn med å se på blodårene på innsiden av håndleddet ditt. Om blodårene ser blåaktige ut har du kalde undertoner. Om blodårene dine ser grønne ut har du varm undertone. Dersom du har en nøytral undertone kan det være vanskelig å bruke denne metoden så prøv heller en av de neste.
  • Den hvite T-skjorten. Denne metoden går ut på å holde et stykke hvitt stoff, og et stykke off-white stoff frem ved siden av ansiktet ditt. Om du ser bedre ut i helt hvitt har du en varmere undertone, mens om off-white ser bedre ut har du en kaldere undertone. Om begge deler er like bra har du som regel en nøytral undertone.
  • Smykkevalg. Dette er muligens den raskeste måten å ta testen på. Typisk ser kaldere undertoner bedre ut i sølv, mens varmere undertoner kler gull bedre. Nøytrale kler begge deler like godt.

En ting å ta hensyn til når du skal finne din undertone er å ikke tenke på dybden av hudens undertone. Selv den lyseste hud kan ha varme undertoner, mens en mørkere hud kan ha kaldere undertoner. Når du soler deg kan også hudens farge forandre seg, men undertonen forblir alltid den samme. 

Nå som du har en bredere forståelse for hva en undertone er, og hvordan du kan finne den, kan jane iredales "speed-matching charts" være veldig hjelpsomt når du skal velge din fargenyanse. Spesielt om du handler på nett. Oversikten finner du i bildebiblioteket til produktene og veileder både i forhold til hudfarge og undertone. Undertonene er indikert med bokstavene N (nøytral), W (varm) og C (kald). 

Vi håper disse tipsene kan guide deg i riktig retning når du skal velge dine nye makeupfavoritter. Husk også at sminke skal være gøy, og det er lov til å leke og eksperimentere underveis.