Solfaktor og solbeskyttelse

Solfaktor (SPF - Sun Protection Factor) er et mål for et produkts evne til å beskytte mot UVB-stråler. SPF angir hvor lang tid det tar før UVB-strålene gjør huden rød om du har påført et solbeskyttelsesprodukt, sammenliknet med om du hadde bestrålet huden uten produktet.

SPF gir derfor en indikasjon om hvor lenge du kan være i solen uten å brenne deg. Hvis du for eksempel normalt brenner deg på 10 minutter uten solbeskyttelse og du da påfører rikelig av et produkt med SPF15, så vil det ta 10 minutter x 15, dvs 150 minutter, før du blir brent.

Det betyr imidlertid ikke at du automatisk er beskyttet mot UV-stråler. Det finnes også UVA-stråler som har en skadelig effekt på huden.

FAQ om SPF

Er jane iredales produkter vannresistente?

Ja. Alle jane iredales produkter med solbeskyttelse er vannresistente i minst 40 minutter.

Hvor mye må man påføre av et solfaktor-produkt for å få det solbeskyttelsen som er merket på produktet?

Mye mer enn du tror! Det amerikanske farmasøytiske byrået FDA mener at for å få maksimal beskyttelse bør man applisere minst en håndfull (ved krembase) av produktet ca. 30 minutter før soleksponsering. Man bør deretter reapplisere etter våtkontakt, som bading. Generelt påfører man aldri så mye, eller nok, derfor er beskyttelsen som regel lavere enn det som er angitt på produktet.

Hvilke er de mest skadelige UV-strålene?

Det er vanskelig å si med sikkerhet hvilke UV-stråler som er mest skadelige. Tidligere ble UVB-stråler antatt å være de mest skadelige, men de siste årene har man funnet ut av UVA-stråler er minst like skadelige. Sistnevnte trenger også dypere ned i huden.

Finnes det en trygg måte å bli solbrun på?

Nei! Farge etter soleksponering er en indikasjon på at det har skjedd en hudskade. 80% av de synlige tegnene på aldring av huden antas å skyldes solen. Det betyr all soleskponering. Herdeeffektene er kumulative, hvilket betyr at de legges til hverandre. Summen av tiden, månedene, årene, i solen er avgjørende. Det å gå til butikken, gå til bussen, sitte i bilen med vinduet nede, alt teller. Det å oppholde seg i solen uten solfaktor er alltid skadelig for huden.

Er solfaktorprodukter effektive mot hudkreft?

Solbeskyttelse har en klar effekt i alle falll mot hudkrefttypene plateepitelkarsinom og til dels basalcellekarsinom. Her er det viktig å redusere den totale mengden UV-stråler som treffer huden i løpet av livet. Hvordan det er med ondartet melanom er mer usikkert, men man tror at solbeskyttelse er viktig for å redusere risikoen for denne kreftformen også. Det viktige ved denne typen ser ut til å være å unngå å brenne seg - altså ikke bli rød i huden. Du bør derfor begynne med solbeskyttelse allerede i barndommen, og fortsette livet ut.

Kan solskader repareres?

Solskader kan repareres til en viss grad, men bare hvis huden samtidig alltid er beskyttet mot solen. Det finnes noen utmerkede hudpleieprodukter på markedet som kan bidra til å reversere noen av de negative effektene solen har hatt på huden. Men man skal alltid kombinere dette med solkrem.

Hva er de langsiktige negative effektene av soleksponering?

Linjer, rynker og slapp, posete hud er et resultat av solens effekter på underliggende kollagen- og elastinfibre. Hyperpigmentering (brun misfarging) og hypopigmentering (lyse flekker) skyldes solens angrep på hudens pigmentceller, melanocytter. Andre lesjoner er overfladiske blodårer (hovedsaklig i ansikt) og grove flekker.

Kilde: www.janeiredale.se