I følge en rekke studier vil over 50% av voksne kategorisere huden sin som sensitiv - men begrepet "sensitiv hud" er av ulik betydning for alle. I en artikkel fra "the Expert review of Dermatology" er sensitiv eller reaktiv hud definert som: "forekomsten av unormale stikkende, brennende, prikkende følelser eller smerter som respons på flere faktorer som kan være fysiske, kjemiske, psykologiske eller hormonelle." Hudsensitivitet kan være en isolert forekomst eller et pågående problem forårsaket av tilstander som rosacea eller eksem. Uavhengig av grunnårsak vil alle oppleve sensitiv hud på et eller annet tidspunk. Mange kan også oppleve at vintervær kan være årsak til sensitiv hud. Enten du lider av kronisk hudsensitivitet eller opplever sesongbasert irritasjon, finnes det en rekke tiltak du kan gjøre for å minimere sannsynligheten for en unormal hudreaksjon. 

Solbeskyttelse

Nesten hver eneste dermatolog vil fortelle deg at det beste du kan gjøre for huden din er å huske solfaktor hver dag. Dette er enda viktigere for dem med sensitiv hud, siden de har større sannsynlighet for å reagere mer på eksterne triggere som sol, UV-stråler og varme. I tillegg er Titaniumdioksid (som blir brukt i fysiske solfiltre) bidra til å redusere hovenhet i huden og er listet av FDA som en av de reneste og mest effektive ingrediensene for solbeskyttelse.

Handle smart

Når du kjøper ny hudpleie eller sminke vil du alltid ha glede av å sjekke baksiden av emballasjen. Du vil unngå ingredienser som huden kan reagere på, som kunstig parfyme, fargestoffer, sterke kjemikalier og parabener.

Rens huden varsomt

Uansett hva slags hudtype du har kan overeksfoliering og overrensing av huden forårsake hudirritasjoner. Sørg for å behandle huden varsomt. Her er noen ekstra tips:

  • Vask ansikt og kropp med lunkent vann. Glovarmt vann kan tørke ut huden og forårsake rødhet som kan være vanskelig å roe.
  • Bruk mild eksfoliering og rens. Ansiktsrensen din bør være såpass effektiv at den renser bort sminke og skitt uten å strippe huden for naturlige oljer, og bør heller ikke trenge at du skrubber huden hardt.
  • Eksfolier maksimalt tre ganger i uken
  • Når du har vasket ansiktet anbefaler vi å blotte huden tørr (ikke gni). Påfør fuktighetskrem med en gang etter rens.

Test produkter

Når du vurderer nye produkter, enten det er sminke eller hudpleie, kan det være lurt å teste produktet før du kjøper det. Prøv ut produktet på et lite område først og vent i 24 timer før du tester produktet i hele ansiktet. 

Om huden din er veldig sensitiv eller reaktiv vil du kanskje trenge å "patch-teste" produktet så lenge som en uke. Påfør da en liten mengde produkt på et område på størrelse med en mynt. Området du tester kan variere etter hva du tester for. Om du tester for allergiske reaksjoner kan det være smart å teste bak øret, eller på området du er mest sensitiv for allergier. 

Gi huden god næring

De sier "du er hva du spiser" for en grunn. Hudsensitivitet kommer ikke bare av det du legger oppå huden, det handler også om hva du putter i kroppen. Vi har ulike sensitivitetstriggere, og det kan være visse matvarer som legen din kanskje anbefaler at du holder deg unna. Helt enkelt forklart vil du kanskje se på mat på samme måte som hudpleie - prøv å holde deg unna prossesert mat med kunstige ingredienser. Det kan også hjelpe å drikke mye vann. Om du kjenner deg tørst, eller ikke drikker nok vann, vil huden dinogså lide av dehydrering.